Telegrafduel i "Versus" fredag den 4. september 2015 kl. 20 på DR1

 

Morse versus SMS på Kulturnatten fredag den 9. oktober 2009

Under "Kulturnatten" fredag den 9. oktober 2009 summede Post- og Telemuseet i Købmagergade af liv.
På 3die sal var et stort lokale indrettet til SMS-Morse konkurrence. I den ene ende af lokalet kunne meddelelse afsendes ved hjælp af nøgle (museets eller egen medbragt), mens modtagestationen fandtes i den anden ende, hvor også tidtagning m.v. foregik. Museet havde lagt arrangementet i Thomas Ankers hænder, og han havde til dagen produceret en stor del meddelelser, som dannede baggrund for konkurrencerne.
Aftenen igennem var der stor søgning til konkurrencerne, der blev afholdt hver time. Det var nogenlunde fifty-fifty med hensyn til om telegrafien eller sms´en var hurtigst. Det skal dog siges, at mange af meddelelserne var affattet i sms-sprog, således at de i mobilerne indlagte ordbøger kunne benyttes. En enkelt af meddelelserne var affattet i 5-bogstav koder, og der havde sms´erne ikke en jordisk chance for at komme først.
Det var en rigtig hyggelig aften, hvor de besøgende fik rig mulighed for at opleve fordums kommunikationsmiddel - og få sagkyndig forklaring - samtidig med at de indlagte konkurrencer gav mulighed for aktiv selvudfoldelse.
Raf1917 støttede arrangementet som praktisk bindeled, og der blev tillige uddelt caps til en række sms-vindere. Eksperimenterende Dansk Radioamatører havde også fået invitation til at deltage på morsesiden, og er par medlemmer fulgte opfordringen.
Muligvis gentages arrangementet næste år - samme sted, samme tid.

Jan Preisler


 

 Kate Larsen ved nøglen

 

 Bruno Jessen

 

Rick Meilstrup OZ5RM 

 

Ivan Green får kontrolleret den modtagne meddelelse

 

En glad vinder som bl.a. fik en foreningscap

 

Steen Wichmand OZ8SW ifærd med modtagelsen

Thomas Anker holder øje med SMS-konkurrenterne

 

 


Tirsdag den 10. februar 2009 arrangeredes dyst på Post- og Telemuseet i Købmagergade, hvor Ingemann Ganderup og Jørgen Lund-Ertel var sat på en hård prøve. En række unge sms-fanatikere skulle prøve at komme først med de rigtige svar på en række tekstmeddelelser, der blev blæst op på en stor skærm. Den afsluttende del af konkurrencen faldt ud til telegrafisternes fordel, så samlet set kan vi fortsat meddele: morse er sms overlegen!

Birger Riis-Hansen var konkurrencens upartiske dommer.

 

 

 

 

 

Ingemann Ganderup, Jørgen Lund-Ertel og Malthe Gørtz Rosdal. I baggrunden museumsinspektør Christian Pedersen, der stod for konkurrencens praktiske afvikling.

 

Tidligere konkurrence (internet video dailymotion)

 Man kan læse avisomtale fra Politiken torsdag d. 29. januar her (pdf-dokument)